Stel es een vraag part 3 boekentips

By
 In Niet gecategoriseerd

Heb jij dat ook? Zes weken vakantie en dan kom je terug op school of een andere werkplek en dan lijkt het wel alsof je weer opnieuw moet beginnen met je leerlingen, je collega’s, je klanten of wie dan ook. Ik weet niet of je het herkent, maar ik had dat in ieder geval wel toen ik voor de klas stond en ik durf ook wel te zeggen dat ik sommige namen zelfs (bijna) vergeten was na de zomervakantie. Gelukkig kwamen die al wel heel snel terug, maar na zes weken ben je eigenlijk toe aan een hernieuwde kennismaking met de klas. Mooi ook, want voor zowel de leerlingen als voor jou weer volop nieuwe kansen voor een nieuwe start en daarmee ook een verdieping in de relatie!

Het leek mij leuk om je voor deze vakantie drie boekentips te geven die je echt kunnen helpen in het verdiepen van je relatie met de mensen om je heen. Zoals je weet heb ik het in deze blogs altijd over de dialoog en een belangrijk onderdeel daarvan is het stellen van vragen. Zie ook mijn de artikelen stel es een vraag en stel es een vraag part 2. Dat vragen stellen is de gemene deler in deze drie boeken. Als je al één van deze boeken zou lezen of misschien maar een stukje eruit, ben je na de vakantie (of misschien juist al tijdens de vakantie)  ongetwijfeld in staat om verrassende en verdiepende vragen te stellen die zowel jou als je gesprekspartner een stap verder brengen.

Tip 1: De keuze van Edith Eva Eger

“Ze kunnen alles van je afpakken Edith, behalve je gedachten.” Dat was een van de laatste woorden die de moeder van Edith tegen haar zei voordat ze van elkaar gescheiden werden in Auschwitz en elkaar niet meer terugzagen. Het boek omschrijft de levensloop van Edith tijdens en na de oorlog. Ze wordt psycholoog en helpt haar cliënten op een bijzondere manier. De uitspraak over de gedachten komt herhaaldelijk terug. Eva ontdekt hoe je gedachten je kunnen helpen in de meest verschrikkelijke omstandigheden, maar ook hoe ze je in de weg kunnen staan als je een stap vooruit wil zetten. Ze vertelt over haar eigen strijd hierin, maar ook hoe ze anderen daarin helpt.  De manier waarop zij dat doet is bijzonder inspirerend, de vragen die ze stelt zijn verrassend en bevatten geen enkel oordeel. In sommige van haar cliënten zal je je leerlingen en hun ouders herkennen en misschien jezelf en ik weet zeker dat het je helpt om met andere ogen te kunnen kijken naar jouw leerlingen of studenten.

Tip 2: Oplossingsgerichte gespreksvoering van Sergio van der Pluijm

Stel je hebt de afgelopen tijd een klas gehad waarmee je het echt moeilijk had. En stel je dan even het volgende voor: In de vakantie gaat bij alle leerlingen en bij jou een bepaalde knop om en als je na de vakantie terugkomt is alles zomaar goed! Je kunt ineens fantastisch met ze werken en zij met jou en de leerresultaten gaan als een speer de lucht in. Wat zou dan het eerste zijn waaraan je dat merkt als je die klas na de zomervakantie voor het eerst weer ziet?

Leuke vraag? Deze vraag past in het oplossingsgericht coachen. Misschien niet helemaal geschikt om op deze manier in een blog te stellen, maar in een gesprek bijzonder effectief! Oplossingsgericht coachen is een methode die enorm geschikt is voor jongeren die soms een rugtas aan ellende achter zich aanslepen. In gesprek met jouw leerling ga je niet spitten in die ellende, maar ga je juist kijken welke stappen iemand vooruit kan zetten. In de rugzak zitten naast de ellende namelijk ook allerlei prachtige kwaliteiten en daar ga je wel in spitten! Het is een methode die steeds meer terrein wint in het onderwijs en waarbij het stellen van de juiste vragen centraal staat. Sergio van de Pluijm heeft er prettig boek over geschreven, makkelijk leesbaar, praktisch en boeiend. Ik heb zelf zijn training gevolgd in oplossingsgericht coachen en ervaar dagelijks hoe de juiste vragen als goed gereedschap hun werk doen!

Tip 3 Socrates op Sneakers van Elke Wiss

Over vragen als goed gereedschap gesproken! Elke Wiss neemt je mee in haar boek Socrates op Sneakers in het stellen van de juiste vragen om de dialoog te verdiepen. Ik zal eerlijk toegeven, ik heb het boek nog niet eens uit. ? Maar het eerste hoofdstuk geeft al zoveel herkenning en is zo fijn geschreven dat ik de rest van het boek blind durf aan te bevelen! Vragen stellen zit niet in onze natuur, vertelt Elke ons, maar zijn wel heel hard nodig voor het verdiepende gesprek, voor een goede verstandhouding met je klas en uiteindelijk ook voor een mooiere wereld!  Zij legt uit hoe je goede vragen formuleert en stelt maar vooral ook hoe belangrijk je houding daarin is. Een houding die je ook terugziet in de andere twee boeken. Ik zou zeggen; oefen ermee op de camping en gooi er tijdens het praatje over het weer es een verdiepende vraag in, wie weet wat er gebeurt en wat het oplevert!

Ik wens je een hele goede vakantie en een nog beter volgend school- werkseizoen!

Recent Posts

Leave a Comment