Training dialoog in de klas in het najaar

By
 In Niet gecategoriseerd

Geen zwarte piet in Amersfoort

Afgelopen week las ik dat zwarte piet in Amersfoort (de stad waar ik woon) niet meer terugkomt. Het berichtje stond in het AD en dat stond vervolgens weer op Facebook en ja.. dan ontstaat daar een hele online discussie over. Er is een groep die zegt: ‘Mooie stap voor Amersfoort!’ en dat ook in dit soort bewoordingen neerzet, maar er is ook een groep die teleurgesteld en boos reageert. Belachelijk, tradities worden afgepakt, terreur van de minderheid etc etc.. En dan is er nog een derde groep en dat is de groep die de tweede groep veroordeeld. “Wat een kortzichtige racisten zitten hier zeg!”

Invloed van de social media

Dit is nog maar een kleine discussie in een provinciestad als Amersfoort, maar je herkent het vast om je heen en misschien heb je deze tegenstellingen ook in jouw klas.  Gisteren was journalist Wouter van Noort bij op1. Hij vertelde over de problemen waar deze discussies toe kunnen leiden en hoe social media daarin een steeds grotere en twijfelachtigere rol speelt. Interessant om zijn kennis en zorgen daarover te horen. Je kan dat hier terugzien. Wouter pleit voor de ‘bescherming van het debat’ in Nederland.

Training

Ik ben het helemaal eens met Wouter als hij zegt dat het debat zoals we dat kennen in Nederland beschermd  moet worden, maar ik miste het woordje dialoog. Bovenstaande alinea’s zijn namelijk precies de reden waarom ik het spel ‘discussiëren kun je (af)leren’ en de training ‘dialoog in de klas’ heb bedacht. Misschien is het een beetje utopisch, maar het zou toch supertof zijn als je het voor elkaar krijgt dat felle voor- en tegenstanders van welk ideaal dan ook bereid zijn om in een echte dialoog naar elkaar te luisteren en oprecht nieuwsgierig zijn naar de mening van de ander. Als docent kun je daar in de klas in ieder geval in jouw klas al mee beginnen. Ik help je daar graag mee in de training dialoog in de klas. Deze stond gepland in april, moest ik toen afzeggen vanwege corona, maar in het najaar een nieuwe kans! Lees hier meer informatie over de training.

 

 

Recent Posts

Leave a Comment