Oefenen voor het post-corona tijdperk

En daar zitten ze dan…. Een leuk klasje jongeren in een halve cirkel in het midden van de klas. Je had het zo goed voorbereid en dan niemand die iets zegt. Ze kwamen zo lekker energiek binnen, maar nu is het ineens doodstil! Je trekt en sleurt, gooit er een paar prikkelende stellingen uit, maar geen respons. Deze 50 minuten gaan wel heel lang duren!

De opstelling

Wat nu? Heb je al nagedacht over de opstelling van de klas? Waarschijnlijk wel, want je hebt vast ergens gelezen dat het voor een goede dialoog belangrijk is dat iedereen een gelijkwaardige positie heeft. En juist daarom had je ze in een halve kring gezet. Iedereen gelijk.  Kortom, je doet het goed en toch werkt het niet!

Tip

Mag ik je dan één kleine tip geven? Stuur de leerlingen terug naar hun eigen plek. Veilig achter hun tafeltje. Ze voelen zich daar een stuk comfortabeler dan in een kring waarin iedereen ze kan zien inclusief hun onhandige puberlichaam waar ze zelf soms ook geen raad mee weten! Je zal zien dat het gesprek nu iets beter op gang komt. Probeer het een paar keer en ben je wat meer overtuigd van de sociale veiligheid in de klas, kijk dan eens of een kring gaat werken.

En dan nog iets… Is een klassengesprek nog nooit echt gelukt? Dan is de huidige corona-situatie misschien wel de ultieme kans om het te proberen.  Online, thuis achter de laptop, waar voelt een jongere zich veiliger?

Recent Posts

Leave a Comment